Geld en financiën
Over ons
Geld en financiën

Hey, ik ben Patricia. Welkom op mijn blog over geld en financiën. Het heeft me altijd geboeid hoe mensen (ook ikzelf) omgaan met geld. Het leuke is om zodanig met je budget om te gaan, dat je geld overhoudt om vooral aan leuke dingen te spenderen. Dit kan op vele manieren gebeuren: ofwel ga je meer verdienen, ofwel geef je minder uit. Dit is het uitgangspunt van deze blog. Alles hieromtrent mag hier aan bod komen: beleggingen, meer verdienen, bijbaantjes, zuiniger leven, koopjes en ga zo maar door. Ik post hier heel wat tips voor beide kanten. Ik wens jullie hierbij alvast heel veel leuke lees-uurtjes!

Recente artikelen
Archief

Geld en financiën

Notaris

Gabe Cox

De notaris is een rechtspersoon

Om werkzaamheden als notaris uit te mogen voeren, dien je een universitaire studie met een goed resultaat te hebben afgesloten. De studie notarieel recht kun je aan vijf universiteiten in Nederland volgen. Om tot notaris benoemd te kunnen worden moet een kandidaatsnotaris eerst een drie jaar durende postdoctorale opleiding hebben afgerond. Ook moet hij voor de benoeming minimaal 6 jaar werkervaring hebben opgedaan. Het is een functie die benoemd is door de overheid. Hij is daarna bevoegd voor het opstellen van een authentieke akte. Een authentieke akte is een document dat door een openbaar ambtenaar is opgesteld en gewaarmerkt.

De werkzaamheden

Je gaat naar een rechtspersoon toe als hij of zij je kunt helpen om tot een rechtsgeldige afspraak te komen. Hij of zij zal niet de belangen behartigen van een persoon, maar altijd letten op alle betrokkenen. Alles wat wordt afgesproken zal vervolgens worden vastgelegd in een notariële akte. Hij of zij, die de akte kan en mag opstellen, is dus altijd onpartijdig, onafhankelijk en deskundig.

Voor het opstellen van een notariële akte voor de aankoop of verkoop van een woning kun je een rechtspersoon bezoeken.

Hij of zij is ook de geschikte persoon die je kunt helpen bij het opmaken en afwikkelen van een testament.

Wanneer er zich veranderingen in de familie voordoen, bijvoorbeeld door een overlijden, heb je in bepaalde situaties ook een notaris nodig.

Voor het vastleggen van partnerschap of huwelijkse voorwaarden moet je daarvoor naar de aangewezen rechtspersoon gaan en dit laten vastleggen.

Wanneer je periodiek een schenkingsovereenkomst wilt, zal je daar ook een akte voor op moeten laten stellen.

Andere werkzaamheden

Wanneer je een woning of een bedrijfspand wilt kopen of verkopen, heb je een notaris nodig. De afspraken die door de koper als verkoper worden gedaan zal hij of zij vastleggen in een notariële akte. Een executieveilig zal ook begeleid worden door een notaris.

Een groot gebouw kan worden opgedeeld in meerdere appartementen. Dat zal dan ook worden vastgelegd in een notariële akte. Hij of zij doet zeer veel verschillende uiteenlopende zaken. Hij of zij zal altijd de partijen begeleiden en geen voorkeur voor een van beide. Hij of zij zal altijd proberen het voor beiden zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Neem een rechtspersoon waarin je een goed vertrouwen hebt. Je kunt door middel van een voorgesprek nagaan of de notaris een persoon is die je ligt en waar je een goed gevoel bij hebt. Bekijk ook vooraf de tarieven die je moet betalen. Er kunnen verschillen zijn tussen notariële kantoren. Bij een voorgesprek zal worden uitgelegd wat er allemaal gedaan en van je verlangd wordt.


Delen