Geld en financiën
Over ons
Geld en financiën

Hey, ik ben Patricia. Welkom op mijn blog over geld en financiën. Het heeft me altijd geboeid hoe mensen (ook ikzelf) omgaan met geld. Het leuke is om zodanig met je budget om te gaan, dat je geld overhoudt om vooral aan leuke dingen te spenderen. Dit kan op vele manieren gebeuren: ofwel ga je meer verdienen, ofwel geef je minder uit. Dit is het uitgangspunt van deze blog. Alles hieromtrent mag hier aan bod komen: beleggingen, meer verdienen, bijbaantjes, zuiniger leven, koopjes en ga zo maar door. Ik post hier heel wat tips voor beide kanten. Ik wens jullie hierbij alvast heel veel leuke lees-uurtjes!

Recente artikelen
Archief

Geld en financiën

Incassobureau

Gabe Cox

Incassobureau

Misschien heb je zelf al eens een brief van een incassobureau op de deurmat gehad. Maar wat is een incassobureau nu eigenlijk. De naam zegt het eigenlijk al: een incassobureau is een bureau dat incasso's voor schuldeisers int. Hiervoor gebruiken zij verschillende tactieken. Tactieken waarvoor zij bevoegd zijn, maar ook tactieken die zij soms niet mogen gebruiken.

Traject van een schuld

We schetsen een beeld om te laten zien wanneer een incassobureau aan bod komt:

Allereerst wordt er een schuld opgebouwd. Iemand doet een bestelling bij een online bedrijf en geeft aan deze per acceptgiro te willen betalen. Vervolgens krijgt deze persoon hier 2 weken de tijd voor. Na twee weken heeft hij nog steeds niet betaald en daarom stuurt het bedrijf een herinnering. Ook naar aanleiding van deze herinnering betaalt hij de openstaande rekening niet. Het bedrijf stuurt een tweede herinnering en waarschuwt de persoon dat het bedrijf anders een incassobureau inschakelt. Ook op deze brief geeft de persoon geen enkele reactie. Het bedrijf schakelt dan een bureau in die de schuld gaat innen voor de schuldeiser.

Daar kunnen zij verschillende overeenkomsten over sluiten. Grote online bedrijf hebben vaak een samenwerking met een bepaald bureau zodat zij hier beiden hun winst uit halen. Het bureau neemt bijvoorbeeld de schuld over. Zij betalen het online bedrijf het openstaande bedrag in een keer en op die manier heeft de klant een schuld bij het bureau. Zij zullen dan ook hun best gaan doen om dit bedrag te innen bij de schuldenaar.

Hoe gaat het bureau te werk?

Maar waar krijgt het bureau dan zijn geld? Door middel van incassokosten. Een bureau mag namelijk kosten rekenen voor het uitvoeren van de incasso. Deze kosten worden niet betaald door het online bedrijf wat ze inschakelt, maar door de schuldenaar. De schuld zal dan dus nog hoger worden dan hij al is omdat er kosten voor het bureau bij komen. Hier zijn wel bepaalde wetten over geschreven zodat een bureau niet zomaar een bedrag kan verzinnen. Wanneer het bedrag bijvoorbeeld minder dan 267 euro is, mogen de incassokosten niet meer dan 40 euro zijn. Hoe hoger het bedrag is, hoe hoger de incassokosten mogen zijn vanaf dit bedrag.

De bureaus gebruiken verschillende manieren om het geld van de klant te krijgen. Zo nemen zij zelf contact op met de schuldenaar en zullen zij verschillende manieren aangeven hoe de schuldenaar de schuld kan inlossen. Ook geven zij bijvoorbeeld mogelijkheden om dit in termijnen te doen.


Delen