Geld en financiën
Over ons
Geld en financiën

Hey, ik ben Patricia. Welkom op mijn blog over geld en financiën. Het heeft me altijd geboeid hoe mensen (ook ikzelf) omgaan met geld. Het leuke is om zodanig met je budget om te gaan, dat je geld overhoudt om vooral aan leuke dingen te spenderen. Dit kan op vele manieren gebeuren: ofwel ga je meer verdienen, ofwel geef je minder uit. Dit is het uitgangspunt van deze blog. Alles hieromtrent mag hier aan bod komen: beleggingen, meer verdienen, bijbaantjes, zuiniger leven, koopjes en ga zo maar door. Ik post hier heel wat tips voor beide kanten. Ik wens jullie hierbij alvast heel veel leuke lees-uurtjes!

Recente artikelen
Archief

Geld en financiën

Administratie en boekhouding: salarisadministratie

Gabe Cox

De salarisadministratie is een van de belangrijkste onderdelen van een bedrijf. Iedereen werkt tenslotte voor zijn of haar salaris, dus voor medewerkers is de salarisadministratie een vitale afdeling.

Werkzaamheden

De medewerkers van de salarisadministratie moeten affiniteit met cijfertjes hebben, want zij zijn het grootste deel van hun tijd met cijfertjes bezig. Ook moeten zij erg punctueel zijn, want het gaat tenslotte om het inkomen van medewerkers en dit moet goed zijn. Deze medewerkers hebben het twee weken voordat de salarissen uitbetaald moeten worden erg druk. De twee weken nadat de salarissen uitbetaald zijn, is het wat minder druk voor hen. Als de salarissen uitbetaald zijn, gaan ze gelijk aan de slag met mutaties die met de volgende salarisbetalingen te maken hebben. Ze verwerken bijvoorbeeld declaraties die uitbetaald moeten worden. Maar ze passen ook salarissen aan als iemand bijvoorbeeld opslag heeft gekregen of een nieuwe functie hebben gekregen. Ook verwerken zij eenmalige uitbetalingen, zoals bonussen. Het is erg veel werk om alle mutaties op tijd te verwerken, dit zijn dus drukke weken! Als alle mutaties ingevoerd zijn, controleren ze alles nog een keer voordat de uiteindelijke, definitieve salarissen uitbetaald worden. Op deze manier worden er zo min mogelijk fouten gemaakt. Het is wel goed als men zijn of haar salarisstrook controleert, want iedereen kan fouten maken, dus ook de mensen van de salarisadministratie kunnen een foutje maken. Een foutje zit in een klein hoekje. In mei betalen de meeste bedrijven het vakantiegeld uit en veel bedrijven betalen in december een dertiende maand of bonus uit, deze mutaties verwerkt deze afdeling ook. Omdat dit veel werk is, is het in deze maanden extra druk voor de afdeling. In januari krijgen de meeste mensen hun jaaropgaven. Deze jaaropgaven worden ook door de salarisadministratie uitgedraaid. Recura heeft veel ervaring in salarisadministratie.

Uitbesteden

Er zijn ook (kleinere) bedrijven die de salarisadministratie uitbesteden aan een accountant. Sommige bedrijven besteden alles uit en andere bedrijven besteden een deel van de salarisadministratie uit. Met het accountantskantoor kunnen hier afspraken over gemaakt worden. Uiteraard zitten hier wel kosten aan verbonden. Hoe meer een bedrijf zelf doet, hoe voordeliger. Als een bedrijf de salarisadministratie (gedeeltelijk) uitbesteed, moeten zij de accountant uiteraard wel voorzien van de juiste informatie. Er is dus in elk bedrijf iemand die zich in meer of mindere mate bezig houdt met de salarisadministratie. Ook als een medewerker een vraag heeft, moet hij bij een collega terecht kunnen en niet zelf naar het accountantskantoor hoeven te bellen.  De salarisadministratie is dus een hele belangrijke afdeling. Zij zorgen er elke maand opnieuw voor dat het personeel het juiste salaris betaald krijgen en dit is uiteraard erg belangrijk, want op deze manier blijft het personeel tevreden.


Delen